“Pu Erh raksturojošās īpašības - mīkstā garša un maigais aromāts, kas dziedina no 100 slimībām. Tas ir īpaši apstrādāts un presēts bambusa dobumā un cena tam ir pielīdzināma zelta cenai...” - tāds vēstījums kādu seno rakstu piezīmēs par Pu Erh.(*)

 

 

Pu Erh tējas vēsture

 

Pu Ehr tēja sniedzas tālāk par 1700 gadiem. Y Xou rakstos minēts, ka Tu Cha (senais Pu Erh nosaukums) audzēts jau Austrumu Han dinastijas laikā, kas ir apmēram no 207.g, p.m.ē.- 220. gadam mūsu ērā. Līdz pat pagājušā gadsimta vidum,  Pu Erh bija rets viesis Eiropas iedzīvotāju ikdienas tējas dzeršanas rituālos, bet laikam ejot, pieprasījums strauji pieauga šī dzēriena brīnumainās iedarbības dēļ.

Mūsdienās ir veikti daudzi klīniski pētījumi, kas apstiprina Pu Erh veselību uzlabojošo iedarbību. Šeit pu erh lieliskās iedarbības apkopojums:

  • Ķermeņa tauku masas mazināšanās, svara samazināšanās;
  • Piemērots pēc treknu ēdienu maltītes, palīdzot gremošanas sistēmas darbībai:
  • Holesterīna līmeņa pazemināšana;
  • Spēja samazināt cukura līmeni asinīs, samazinot diabēta risku;
  • Spēcīgie antioksidanti stiprina imunitāti un pasargā no saslimšanām;
  • Dzēriens bagāts antioksidantiem, kas palīdz atjaunoties šūnām;
  • Labvēlīga ietekme uz aknām, samazinot lipīdu daudzumu;
  • Zarnu trakta darbības uzlabošanās, kā arī toksīnu izvadīšana, īpaši palīdzot aknām attīrīties;
  • Iedarbīgs līdzeklis paģiru mazināšanai(**).

 

Pu Erh unikālā iedarbība

 

Pu Erh tēja satur teīnu, kura uzbudinošo ietekmi mīkstina tanīni. L teanīns kopā ar tanīniem stimulē smadzeņu darbību. Dabiskie neirotransmiteri rada pozitīvu noskaņojumu, kas, savukārt, ļauj justies mierīgi. Sastāvā esošais teofilīns ietekmē nervu sistēmu, asinīs rodas skābekļa koncentrācija, radot viegluma sajūtu. Tas viss nāk par labu asinsvadiem, tie vienmērīgi paplašinās, nav strauja asinspiediena lēciena un sirdsdarbības paātrināšanās.

Katehīni un tanīni palīdz normalizēt vielmaiņu, palielina jūtību pret insulīnu, dabiskie antioksidanti palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas, neitralizē slikto holesterīnu. Polisaharīdi labi šķīst ūdenī, pārvēršot dzērienu par zālēm, kas pazemina cukura līmeni asinīs. Pu Erh esošie pektīni bloķē bīstamos proteīnus, kas ir pie vainas onkoloģiskajās saslimšanās.

 

 

Pu Erh klasifikācija

Pēc Ķīnas tēju klasifikācijas, Pu Erh pieder pie melnās tējas veida. Eiropā to sauca arī par sarkano  tēju, jo eiropietim melnā tēja ir melnā...melnā Indijas, Asamas vai Gruzijas...Savukārt, pilnībā fermentizācijas procesu izgājusī tēja Ķīnā tiek saukta par sarkano tēju (Eiropā par melno tēju).

Pu Erh tiek gatavots no vecu, nobriedušu savvaļas tējas koku lapām, kam lapas ir lielākas, klātas ar sudraba matiņiem.

Pu Erh iedalās Sheng Pu Erh un Shu Pu Erh. Jautāsiet, kāda gan atšķirība starp šīm divām? Sheng Pu Erh ir zaļais Pu Erh(raw), kurš tiek kaltēts saulē, karsēts, lai izdalītos sulas un mazinātos mitrums, veltnēts. Lai iegūtu specifisko garšu un iedarbību, Pu Erh tiek krauts kaudzē, apsmidzināts ar ūdeni, lai sāktos rūgšanas process un tad neskaitāmas reizes grozīts un vēdināts, lai uzturētu pareizu mitruma līmeni fermentizācijas laikā. Fermentācija Sheng Pu Erh ir nebeidzams process, kas turpinās visu tā dzīvi, arī pēc presēšanas formās. Tā dzīves laikā mainās pagatavotā dzēriena krāsa, garša, smarža. Pēc piecu gadu gatavošanās, var mēģināt to lietot , kaut gan pilnīgāka garša ir 10- 15 gadus vecam Sheng Pu Erh.Tad tā garša vairs nav tik asa, ir maigākas, mīkstākas garšas nianses, teīna līmenis pazeminājies, miecvielas mazāk jūtamas, tanīni dod enerģiju un piesātinājumu.

Ļoti svarīga loma garšas nianšu daudzveidībā ir uzglabāšanas apstākļiem, kad mitrums ir ne vairāk par 90 procentiem un ir nodrošināta gaisa plūsmas nepārtrauktība. Ja minētie priekšnoteikumi procesā netiek ievēroti, tad būs jūtama izteikta pelējuma garša. Šīs tējas pieaugošā vērtība gadu skaita ziņā bieži minēta visādos rakstos, kas vēsta par kolekcionāru atstātajām,  iespaidīgajām naudas summām, iegādājoties īpašos Sheng Pu Erh izsolēs.

Shu Pu Erh ir pilnībā fermentēta tēja, kur pats speciālais fermentēšanas process ļauj mēneša laikā sasniegt to stāvokli, kādu Sheng Pu Erh 10 gados. Pu Erh pieejams dažādās presētās formās - diskos, ligzdiņās, ķirbja formā, ķieģelīša vai kvadrāta formās. Arī svars var būt no 3-4 gramiem līdz pat 500 gramiem un vairāk.

Barons tēja un kafija veikalos var iegādāties gan zaļo, dzīvo Sheng Pu Erh, gan melno Pu Erh dažāda svara un lieluma ligzdiņās un diskos, kuru vecums ir jau aiz 10 gadu robežas. Maigākas iedarbības tēja - Pu Erh Oolong ieteicama tiem, kam jūtīgs zarnu takts, iedarbība nav tik izteikta un garšu papildina pievienotā citrona eļļa.

 

Pagatavošanas ieteikumi

 

Dzīvajam vai zaļajam – Šen Pu Erh izmantot:

  • 75 – 85 grādu karstu ūdeni;
  • 4-6 grami tējas uz 200 ml;
  • ieturēšanas ilgums sākot no 1.5 min. Atkārtoti aplejot, ieturēšanas ilgums palielinās par 30 sekundēm katrā reizē.

Melnajam, pilnībā fermentētajam Pu Erh tiek izmantots:

  • 90-95 grādu karsts ūdens;
  • 4-8 grami tējas uz 200 ml;
  • Ar pirmo uzlējumu tēju noskalo, ūdeni tūlīt pat nolejot, kad visas tējas lapiņas pagremdētas zem tā;
  • Ieturēšanas laiks- izmantojot tējas sietiņu- 3-5 min., tējas kanniņā-līdz divas-trīs min. Var apliet atkārtoti. Katru nākamo uzlējumu gatavo, palielinot ievilkšanās laiku par pusminūti ;
  • Nolejot dzērienu, vēlams izlietot visu šķidrumu, lai palikušais ūdens nepaliktu rūgtens un nesabojātu nākošo uzlējumu.

Tiem, kuri tikai veiks iepazīšanos ar Pu Erh, iesakam tējas ieturēšanas laiku sākt ar 1.5-2 min. Ja garša liksies par nepilnīgu vai maigu, tad jau var ievilkšanās ilgumu palielināt.

Ja izmantojiet presēto Pu Erh, atlaužot gabaliņu, nevajadzētu tējas lapiņas sadrupināt, salauzt. Tās būtu jāatdala pa slāņiem, izmantojot noapaļotu malu nazīti. Sadrupuši lapu smalkumi tējas dzērienu var padarīt rūgtu. Pu erh ar piedevām noskalot nevajag.

 

 

Glabāšanas nosacījumi:

 

  • Nelietot hermētiskus glabāšanas traukus, jo Pu Erh nepieciešama nepārtraukta gaisa plūsma. Ieteicams izmantot Barons tēja un kafija veikala iepakojumu - speciālās paciņas vai tējas kārbiņas;
  • Neturēt virtuves gatavošanas zonā, kur pieplūst tvaiki un ir iespējama dažādu smaržu klātbūtne. Izvairīties likt vietās, kur ir garšvielas vai kāda cita veida smaržīga produkcija;
  •  Svarīgi būtu Pu Erh turēt vietā, kur nav apgaismojuma, temperatūrai nevajadzētu būt zemākai par 15 grādiem, kā arī ne augstākai par 35 grādiem;
  • Pu Erh tēja turpina fermentēties, pateicoties īpašo baktēriju klātbūtnei. Tāpēc temperatūras izmaiņas laiku pa laikam ir pat ieteicamas šīs tējas mikrofloras uzturēšanai.

 

Ievērībai!

 

Vai tiešām Pu Erh var lietot neierobežoti? Tā gluži nevar teikt, jo , kas par daudz , tas par skādi...

Grūtniecēm un jaunajām māmiņām būtu ieteicams lietot ne vairāk par 250 ml dienā, jo dzēriens satur teīnu.

Ja ir miega traucējumi, tad Pu Erh var lietot droši tikai līdz pusdienas laikam.Vēlāk nebūtu ieteicams.

Ja ir nierakmeņi, tad uzmanīgi lietot Pu Erh dzērienu, jo nierakmeņi var izkustēties.

Nelietot tēju tukšā dūšā, jo tas var kairināt kuņģi, reizēm izsaucot gremošanas trakta traucējumus.

Un tomēr, šī brīnumainā Pu Erh lietošana ikdienā ir kā piedzīvojums, jo tā garša mainās katru stundu, tā sagādājot pārsteigumu skrienošajā un varbūt kādam -  rutīnas pilnajā ikdienā.

Lai baudam...baudam dzīvi, mirkli un tēju...

 

Tava Barona Tēja un Kafija                                                       

Izmantotie informatīvie resursi:
*Rakstu krājums’’ Fan Tian ly”
**Pubmed resursi
***„Tējas Ceļš” - Broņislavs Vinogrodskis

 

Arnolds Karpinskis